Ti bud for en vellykket oljekonferanse

Oljeprisen har vært lav en god stund og produksjonen er på et bunnivå. Kanskje er du bekymret for arbeidsledighet eller at oljenæringen sitter og spiller candycrush i mangel på noe å gjøre? Fortvil ikke – lag heller en oljekonferanse!

Det har vært mange oljekonferanser den siste tiden, spesielt i Nord- Norge. Arctic Frontier, Oljeindustripolitisk seminar i Sandefjord, Norskehavskonferansen, oljekonferansen i Stavanger og ikke minst Barentshavkonferansen i Hammerfest som arrangeres denne uken. Som miljøengasjert, fattig og plagsom aktivist er det ikke så lett å få innpass på alle disse konferansene, men etter å ha fått grine meg til å delta på noen av dem (og fulgt med på streamingen på noen av de andre) har jeg lært meg de ti bud for en vellykket oljekonferanse:

1. Putt miljø i tittelen for å få troverdighet

Tittelen på konferansen må inneholde flotte ord som «miljø», «klima» «bærekraft» «grønt skifte» eller annet som viser at oljenæringa bryr seg om annet enn profitt. Det er ikke så farlig med innholdet, bare tittelen er bra!

2. Olja er veien, sannheten og livet!

Alle foredragsholdere og innledere må ha følgende budskap: Oljen er redninga for Norge og spesielt Nord-Norge. Oljen er kommet for å bli, i uoverskuelig fremtid. Oljeprisen vil gå opp igjen, alle som mener noe annet er idioter. Ps. Hvis du skulle være i tvil – budskap er viktigere enn kjønnsbalanse. Hvis du bare kommer på innledere som er middelaldrende menn, pyttpytt.

3. Rapporter er gull

Legg frem overbevisende rapporter produsert av oljenæringen og oljetilhengere som overbeviser om at olje i arktiske farvann er helt uproblematisk. Her er noen prakteksempler til etterfølgelse:

  • Konkraft sin rapport kommer bare så til å overbevise alle om at Lofoten, Vesterålen og Senja må konsekvensutredes i «demokratiets tjeneste» selv om vi egentlig allerede har alle fakta på bordet. På denne måten kan vi lure folk til å tro at dette dreier seg om demokrati og ikke en måte å lure politikerne til å gi oss full tilgang til oljeboring!
  • Barents Sea Exploration Collaboration (BaSEC) sin superduper troverdige rapport laget av 16 operatørselskaper som viser at det er helt uproblematisk å bore etter olje i Barentshavet sørøst. Serr – værforholdene her er å regne som en mild bris i juni, ingenting å være redd for!

4. Fokuser på det viktigste
Ikke snakk om klimaendringer eller oljens påvirkning på klima. Det har ingenting med saken å gjøre.

5. Lat som at du bryr deg
Hvis du på død og liv MÅ snakke om klima (fordi det står i tittelen på konferansen), så må konklusjonen være at joda, norsk olje og gass er redningen for å kutte klimagassutslipp. Samma hva forskerne sier. De er ikke invitert uansett.

6. Unngå kritiske spørsmål
Ikke la deltagerne stille kritiske spørsmål. Spørsmål må gjennom en moderator, og moderatoren må aldri slippe gjennom kritiske spørsmål som kan svekke din troverdighet

7. Eller enda bedre: Ingen spørsmål
Egentlig er det best om vi ikke åpner for spørsmål eller diskusjon i det hele tatt.

8. Inviter Tord Lien
Inviter olje- og energiministeren slik at han kan fortelle hvordan han akter å knuse sin forrige rekord i antall lisenser delt ut til oljenæringa i sårbare, arktiske havområder!

9. Inviter kun venner og bekjente
For all del ikke fortell hvordan Norsk Polarinstittutt, Havforskningsinstittutet, Kystverket eller Miljødirektoratet er kritiske til oljeboring i områdene selskapene vil ha tilgang til. Dette skaper bare dårlig stemning!

10. Server god mat og drikke
Server rikelig med god mat og drikke slik at deltagerne glemmer sine sorger og problemer.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *