SMIL for et oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja

Det er flott at FRP endelig har begynt å engasjere seg i klimasaken. Nå mangler bare kunnskapen!

I helgen har jeg vært på SMIL-kurs på Utøya sammen med Bente Lorentzen fra Folkeaksjonen og skolert en herlig gjeng fra AUF i argumenter for et oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja.

diskusjonsgruppe
I motsetning til Siv Jensen viser AUF at de har fakta og kunnskapen på plass i argumentasjonen. Det gir meg trua på framtida!

 

debatt
AUF får praktisert sine kunnskaper i debatt med de mest ihuga oljetilhengerne! Bente Lorentzen i rollen som Karl Eirik Schjøtt-Pedersen og meg selv i rollen som LO-Gerd.

AUF har skjønt det, og snart følger nok moderpartiet Arbeiderpartiet etter også.  De eldre har jo gjerne litt tregt for det, men jeg har trua!

Jeg har trua fordi jeg tror de beste argumentene kommer til å vinne gjennom denne gangen også, til tross for at oljetilhengerne stadig blir mer desperate i sin retorikk og fremferd. Og derav blir også utspillene deres desto mer desperate.

Siste smertefulle eksempel var det Siv Jensen som stod for i sin landsmøtetale denne helgen, hvor hun hevdet at vi må åpne for oljeboring i LOVESE for klimaets skyld. Ifølge FRP er nemlig norsk olje en ren energi (Siv Jensen burde slå opp det begrepet i ordboka) som vil kunne erstatte kullkraftverk og dermed redusere de globale utslippene.

…At det var?

Jeg tror at Siv Jensen også kunne hatt godt av å dra på AUF sitt SMIL-kurs. Da hadde hun nemlig visst at:

  1. Olje erstatter ikke kull av den enkle grunn at de brukes til helt forskjellige ting. Olje brukes blant annet til oppvarming og drivstoff, mens kull brukes til elektrisitet. Hvor mange kulldrevne biler har du egentlig sett på gata?
  2. Det er heller ikke slik at den «rene» oljen vi eksporterer fra Norge reduserer utslippene globalt. Forskningen fra Statistisk Sentralbyrå er helt klare på en reduksjon i norsk oljeproduksjon også vil redusere utslippene. En tommelfinger-regel er at for hver prosent nedgang i norsk oljeproduksjon, faller globale CO 2 -utslipp med ca. en million tonn (som tilsvarer omlag to prosent av Norges årlige utslipp).

At FRP ønsker å ofre matfatet vårt for å bore opp hver eneste dråpe på norsk sokkel er en ærlig sak. Men å hevde at de ønsker å gjøre det for klimaets skyld? Siv Jensen kan ta seg en bolle.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *